2009-06-25 13:59:58• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Nem vonták meg Năstase mentelmi jogát

Nem vizsgálódhat Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA), mivel a parlament ismét megtagadta a jelenleg képviselői mandátummal rendelkező politikus mentelmi jogának megvonását.

A román képviselőháznak szerdán kellett volna ismét szavaznia arról, hogy a 2000 és 2004 közötti miniszterelnöki mandátuma idején megvesztegetés elfogadásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsított Nastase ellen vizsgálódhat-e az ügyészség. A képviselő mentelmi jogának megvonásával azonban a román parlamenti pártok többsége nem értett egyet, így esetleg csak az őszi ülésszakon kerülhet ismét napirendre a kérdés.

Nastase korrupciógyanús ügye már majdnem egy éve húzódik. Először tavaly augusztusban szavazta le a képviselőház a mentelmi jog megvonását, miután a főügyész kérte ezt a parlamenttől. A román törvények szerint ugyanis az ügyészség csak azt követően indíthat bűnvádi eljárást egy tisztségben lévő vagy volt - adott pillanatban törvényhozói mandátummal is rendelkező - kormánytag ellen, ha ebbe beleegyezik a parlament.

A főügyész az idén ismét elküldte a törvényhozói testülethez a Nastaséra vonatkozó kérést, ugyanis időközben az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette a házszabályt, és egyszerűsítette azt. Az új rendelkezés értelmében a mentelmi jog megvonásához nem az összes képviselő kétharmados többségére van szükség, hanem elegendő az ülésen jelen lévő képviselők egyszerű többségének támogató szavazata is.


Adrian Nastase volt miniszterepnök a családjával
Adrian Nastase volt miniszterepnök a családjával



Csakhogy a parlament 116 igen, 100 nem szavazattal és 10 tartózkodással úgy döntött, hogy a főügyésznek ugyanarról a kéréséről a parlament nem szavazhat ismét, mert az a jelenlévő honatyák többsége szerint alkotmányellenes. A Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselői nem értettek egyet ezzel az állásponttal, és szerdán megpróbálták meggyőzni a képviselőházat, hogy ismételjék meg a szavazást a kérdésben, de végül a pártok frakcióvezetői úgy döntöttek, hogy elnapolják az ügyet.

Nastase aktája is azon magas rangú politikusok ellen indított ügyészségi vizsgálatok közé tartozik, amelyeket árgus szemekkel figyel az Európai Bizottság (EB). A román igazságszolgáltatás helyzetéről kiadott legutóbbi jelentésében az EB elmarasztalta a román parlamentet, amiért akadályozza a magas rangú politikusok elleni ügyészségi vizsgálatok lefolytatását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: